Hier vind je een overzicht van veranderingen aan de website, en van de kleine en misschien grote familie nieuwtjes. Kom regelmatig kijken om te zien wat je niet mag missen.

Nieuwe details in het verhaal van Miel Smet (24 juli 2022)

In het verhaal van Miel Smet zijn een aantal nieuwe details opgenomen, voornamelijk over de smidse en het gehucht waar de familie woonde. De smidse stond niet in Kruiseke zelf, maar in een gehucht net buiten het dorp, met in totaal een twintigtal huizen, met de naam “D'Oude Cruyseecke”.

Verder is de naam van Emile's vader aangepast naar de naam die hij werkelijk gebruikte. Officieel heette hij Charles Louis (en niet Karel-Lodewijk), maar ging meestal door het leven als Louis.

Koninklijke uitbreiding van de stamboom (29 juni 2022)

Dankzij Luk Vanbiervliet weten we dat koningin Mathilde gemeenschappelijke voorouders heeft met de afstammelingen van Ignaes Vanbiervliet en Amelia Van Canneyt, en van Amandus Vanbiervliet en Coleta Van Canneyt.

Ons vorstenpaar is nu ook opgenomen in de stamboom.

De stamboom en privacy (6 maart 2022)

In de stamboom staan niet alleen onze voorouders, maar ook nichten en kozens, nonkels en tantes, en onze kinderen. Tot nu toe was deze informatie voor iedereen die zijn weg vond naar de stamboom publiekelijk toegankelijk.

Uiteraard was dit een privacy probleem: je vindt er onder andere geboortedata, huwelijksdata, en beroepen in terug. Om de privacy te waarborgen is het vanaf nu niet mogelijk om standaard informatie te vinden van mensen die niet meer dan 100 jaar geleden geboren werden. Als je die informatie toch wil inkijken, kan dat als je inlogt op de website via de "Login" link die je bovenaan en rechts ziet.

Via die pagina kun je ook een account aanvragen. Goedkeuring gebeurt niet automatisch, maar wordt manueel verwerkt. Na je aanvraag krijg je een bevestigingsmail. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je een nieuwe mail, met een link waarmee je de registratie van je account kunt afronden.

Overlijden André De Groote (19 oktober 2021)

Op 19 oktober 2021 is André De Groote, echtgenoot van Nicole Van Biervliet (oudste dochter Max Van Biervliet en kleindochter van Emile 'Miel Smet' Vanbiervliet), ons op 91-jarige leeftijd ontvallen.

André was kapitein ter lange omvaart, en wist altijd boeiend te vertellen over zijn avonturen in den vreemde.

Ook de familie De Groote is dubbel gelieerd met de Vanbiervliets. Jan De Groote, de broer van André, was getrouwd met Christiane Vanbiervliet (dochter van Gaston Vanbiervliet, oudste broer van Max).

Familiefeest Emile Vanbiervliet (7 oktober 2021)

Groepsfoto feest afstammelingen Emile Vanbiervliet

Op 3 oktober 2021 waren 24 afstammelingen en hun partners aanwezig in Lodewijk van Male in Brugge voor de eerste familiereünie in lange tijd. Het werd een gezellige dag voor jong (de jongste aanwezigen waren 10 jaar) en oud (de oudste deelnemer was 84).

Voor velen een weerzien met familie, voor anderen een kennismaking met verre neven en nichten.

De familie De Jonckheere: De Roosebekemolen (29 april 2019)

De Roosebekemolen

Na de Kayaerdmolen kwam ook de Roosebekemolen in handen van een De Jonckheere. De Roosebekemolen was de oudste molen van Staden, en zou dateren van voor 1382.

Ook deze molen werd helaas vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De laatste eigenaren van de molen waren onder andere Jérôme de Jonckheere en Dame Marie-Ursule de Jonckheere.

De familie De Jonckheere: De Kayaerdmolen (23 januari 2017)

De Kayaerdmolen

In 1746 koopt Adriaan De Jonckheere de Kayaerdmolen in Staden. Tot aan de vernieling van de molen tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef het in de familie.

De laatste molenaar was Henri De Jonckheere, wiens vader een broer was van de Louis, de vader van Elise, Dame Ursule, Jérôme, en de anderen. Elise werd geboren in het molenhuis (rechts op de foto).

Zaterdag, 10 december 2016

Na jaren van zoeken om de stamboom op een efficiënte manier weer te geven, heb ik eindelijk een oplossing. Door gebruik te maken van php, javascript en html5, kun je de stamboom weer raadplegen.

De bron is blijkbaar niet de meest recente, dus sommige recente toevoegingen (denk aan recente overlijdens) staan er nog niet in. En ook de weergave is nog niet volledig, dat wil zeggen dat je voorlopig alleen nog maar de namen ziet. Maar de bedoeling is om binnenkort alle gegevens terug weer te kunnen geven.

Zondag, 13 november 2016

De huizen die Emile Vanbiervliet in 1924 laten bouwen heeft in Vijfwege (Cinq Chemins) staan er nog altijd, zoals je kunt zien op de foto die toegevoegd is aan de tekst.

Zondag, 23 oktober 2016

Van Fidelia Woestyn, echtgenote van Karel-Lodewijk Vanbiervliet, en moeder van o.a. Emile Vanbiervliet, is alleen maar een anecdote overgeleverd. Deze is toegevoegd aan het stukje over de familie van Miel Smet.

Dinsdag, 13 september 2016

La Vatine

Het laatste verhaal uit de geschiedenis van Miel Smet staat on-line! Dit gaat over het laatste stuk van het leven van Emile Vanbiervliet, waarbij hij terug naar Frankrijk gaat, en de boerderij La Vatine huurt in de buurt van Fontaine-le-Bourg.

Donderdag, 8 september 2016

De familie in Komen ten Brielen

In deel 8 van de geschiedenis van Emile Vanbiervliet zien we hoe de familie na de Eerste Wereldoorlog terugkeert naar België, en in Cinq Chemins (Vufwege) twee huizen en een atelier bouwen.

Het atelier dient als schoenfabriekje.

Zondag, 28 augustus 2016

In 1915 verhuist het gezin naar Romainville, een gehucht net buiten Parijs, waar Emile en de familie een melkerij beginnen.

Zondag, 21 augustus 2016

Er stond een fout in de lijst met beroepen van de broers en de zus van Emile Vanbiervliet. Het vermeldde beroep “Cabaretier“ (Caféhouder) sloeg niet op Victor Bouckenooghe, maar op Justine. Victor was aannemer van bouwwerken.

Die lijst is nu gecorrigeerd.

Zondag, 21 augustus 2016

De overlijdensdatum van Fidelia Woestijn was wel degelijk gekend, en dit is nu ook in het stukje over de smidse rechtgezet. Er is ook meer informatie over de waarde van het geld van toen toegevoegd.

Zondag, 12 december 2010 (2)

Reünie tak Daniel Vanbiervliet En kijk, zelfs een tweede update op dezelfde dag! Nu zijn ook de foto's van de reünie van de tak Daniel Vanbiervliet van dit jaar on-line gezet. Jammer genoeg is het nooit voor iedereen mogelijk om er te zijn.

Zondag, 12 december 2010

Reünie tak Daniel Vanbiervliet Geef toe, u had het niet meer verwacht, maar hier is dan eindelijk toch nog eens een update op de website. Gebrek aan tijd is de voornaamste reden dat er, behalve af een toe een interessante aanvulling in de stamboom, de afgelopen 2 jaar weinig tot geen activiteiten meer waren.
Nu zijn er dan eindelijk de foto's van de reünie van de tak van Daniel Vanbiervliet van 2009. Het was een driedubbel feest, aangezien Paulette en André er ook hun smaragden jubileum vierden, en Caroline Sabot haar verjaardag.

Zaterdag, 28 maart 2009

Dankzij de stamboom van nicht Brigitte Vanbervliet (nee, geen tikfout) uit Frankrijk zijn er meer dan 200 individuen toegevoegd aan de stamboom! Dit zijn allemaal afstammelingen en verwanten van de eerste Vanbervliet, Victor Vanbervliet (1859 - 1920). Tot nu stonden alleen hij en zijn 7 kinderen in de stamboom.

Merci Brigitte!

Maandag, 15 december 2008

Op 2 of 3 november 2008 (in elk geval: de nacht van 2 op 3) werd Valentin Lacressonière geboren. Hij is de zoon van Céline Dupuis en Rémi. Céline is de dochter van Jean-Marc Dupuis en Nathalie Meurée, en Nathalie is de dochter van Guy Vanbiervliet en Christiane Meurée, en dus de kleindochter van Gérard Vanbiervliet.

In augustus 2008 was er al een nichtje geboren: Alexis Meurée, dochter van Laurent Meurée en Sandrine Lagache.

Foto's ontbreken helaas, de scanner is stuk.

Dinsdag, 25 november 2008

Op donderdagavond 20 november, rond 9 uur 's avonds, is Maria de Cock overleden in het ziekenhuis waar ze korte tijd verbleven heeft. Bonnemaman of Tante Maria was 94 jaar oud. Ze was geboren nog net voor de Eerste Wereldoorlog op 2 april 1914. Op 23 augustus 1939, de dag dat Von Ribbentrop en Molotov het zogenaamde Duivelspact ondertekenen, trouwt ze met Max Van Biervliet.

De terugkeer van de huwelijksreis wordt onderbroken doordat Franse soldaten de treinen nodig hebben om naar het Oosten te sporen als Duitsland Polen binnengevallen is. Net voor de Tweede Wereldoorlog bevalt Maria van haar eerste kind, Nicole. Enkele jaren later, midden in de oorlog, staat ze er alleen voor om Nicole en de kleine Jean-Pierre op te voeden. Max zit op dat moment immers in een Duitse gevangenis. Tijdens zijn gevangenschap bevalt ze zelfs van hun zoon Jacques.

Na de oorlog herneemt het leven zijn gewone gang. In 2005 wordt ze weduwe. Zij was steeds verheugd de familie te kunnen ontmoeten en mocht nog 4 weken voor haar heengaan het 70 verjaardagsfeest van haar neef André meemaken.

Zij blijft voor allen die haar hebben gekend de gastvrije dynamische zakenvrouw die haar man in zijn zaken steeds heeft bijgestaan.

Woensdag, 15 oktober 2008

Reünie tak Daniel Vanbiervliet Het heeft een tijdje geduurd, maar de foto's van de laatste reünie van de tak van Daniel Vanbiervliet staan eindelijk op de site. Uiteraard zijn er de traditionele familiefoto's, alsook enkele sfeerbeelden. Die bijeenkomst vond plaats op 23 augustus 2008, en ging traditiegetrouw door in 't Roodhof in Oostkamp.

Donderdag, 4 september 2008

Kruiseke Op zaterdag 20 september, om 14 uur, organiseert de Cultuurdienst van de stad Wervik een wandeling in Kruiseke met als thema Kruiseke in den Grooten Oorlog 1914-1918. De wandeling start in de plaatselijke Heilig Hartkerk. Drie gidsen, waaronder Kruisekenaar Raoul Masschelein, leiden u rond in de streek, waarbij de een spreekt over de Duitse troepen, de ander over de Britten, en de derde het heeft over de parochie tijdens de Eerste slag rond Ieper.

De wandeling passeert onder andere aan de locatie van de Groote Smisse waar twee generaties Vanbiervliets opgroeiden.

Op de activiteiten pagina van de stad Wervik vind je meer informatie.

Donderdag, 22 augustus 2008

Max en Daniel Vanbiervliet Emile Vanbiervliet en zijn gezin brengen de winter van 1914 en de lente van 1915 door in de molen van een familielid. Maar ook in Poperinge is het niet helemaal veilig. En de geallieerden willen de vluchtelingen verder van de frontlinie krijgen, dus gaat de familie op zoek naar een nieuw bestaan in Frankrijk.

In deel 6 van de geschiedenis van Miel Smet lees je meer over de ontberingen die de familie geleden heeft.

Zaterdag, 2 februari 2008

De info sectie heeft een nieuwe rubriek: banners. Een banner is de foto die je bovenaan elke pagina ziet. In dit onderdeel vind je meer informatie over wie of wat er op die foto's staan.

Voorbeeld van een banner

Vrijdag, 5 oktober 2007

Gerard Vanbiervliet als soldaat Nadat op 4 augustus 1914 voor België de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken was het bang afwachten voor de burgerbevolking. Als de Duitsers te dicht in de buurt komen besluit het gezin Emile Vanbiervliet te vluchten.

Dankzij de verhalen van Rachel, Daniel en Max Vanbiervliet hebben we nu een idee van hoe het moet geweest zijn. Dit alles vind je terug in deel 4 en deel 5 van de geschiedenis van Emile Vanbiervliet