U bent hier: HomeGeschiedenisMiel Smet → Romainville

Om zijn achtkoppig gezin te voeden zoekt Emile naar iets waar de oudste kinderen ook in kunnen helpen. En zo begint hij een melkerij.

School

In Frankrijk gaat het leven voor zover mogelijk zijn gewone gang. Voor de twee jongste kinderen Daniel en Max betekent dit dat ze eindelijk opnieuw naar school kunnen. De taal mag daarbij geen probleem zijn, want in Kruiseke ging zelfs de kleine Max naar de dichtsbijzijnde school, die Franstalig was.

Eerst gaan ze in Parijs, maar als Den Duits ook daar dicht genoeg komt om af en toe met Dikke Bertha, het lange-afstandskanon, obussen op Parijs te schieten, veranderen ze van school en gaan ze 150 km naar het zuiden. Gedurende één schooljaar logeren ze in Saint-Amand de Vendôme in het departement Loire et Cher. Daarna, als het wat rustiger wordt, keren ze terug bij de rest van de familie in Romainville, en gaan ze naar naar de vrije school van het dorp ernaast, Noisy-le-Sec.

Ancienne Ferme Romainvilloise

Tijdens het verblijf van Daniel en Max in het zuiden zoekt Emile een nieuwe bron van inkomsten, en vindt die in de melkerij Lozet. Het ganse gezin verhuist nu naar rue de Paris 49 in Romainville, een gehucht ten oosten van Parijs.


De melkerij in Romainville

De melkerij wordt omgedoopt tot “Ancienne Ferme Romainvilloise”, en Emile start zijn nieuwe handel. De twintig melkkoeien worden voornamelijk door de meisjes naar de weiden gebracht. De twee jongsten gaan immers naar school, Gaston is gelegerd in Izenberge, en wat later is ook Gerard bij de vrijwillige brandweer[1].

Na de oorlog moeten ook de jongsten meehelpen. Voor Daniel, die tot 1923 naar school is kunnen gaan, is dit een eerste ervaring met het beroepsleven.

Naast de eieren en boter is de belangrijkste bron van inkomsten melk. Klik om te vergroten
De melkfles
Om deze te kunnen verdelen worden flessen gemaakt met het opschrift "Ancienne Ferme Romainvilloise - Vacherie Flamande - Vanbiervliet". Voor zover geweten zijn er op de dag van vandaag nog twee flessen in omloop.

Wapenstilstand

Om 11 uur op 11 november 1918 gaat de wapenstilstand in die enkele uren daarvoor getekend was. Emile verneemt het nieuws in Vilette waar hij twee koeien gekocht had. Die werden naar Romainville gebracht met de Franse en Belgische vlag aan de horens. Die dag zou naar verluid Klik om te vergroten
De familie in 1918
de enige keer in zijn leven geweest zijn waarop Emile te veel gedronken had.

Vermoedelijk ook voor de gelegenheid van wapenstilstand - de soldaten kunnen eindelijk veilig naar huis! - laat Emile een familiefoto maken. De voorbije jaren werden ook al eens foto's gemaakt, maar dit is de eerste waar iedereen op staat.

De Terugkeer

Bronnen, noten en/of referenties

[1] Er werd altijd verteld dat Gerard ook soldaat was tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar gezien zijn leeftijd kan dat eigenlijk niet. Kleindochter Hélène wees erop dat hij eigenlijk vrijwilliger bij de brandweer was.