U bent hier: HomeStamboom → De familie De Jonckheere

Dit is de afstamming van Cornelius de Jonckheere. Diens achterkleinkind Pieter (Petrus) Jacobus de Jonckheere is de grootvader van onder andere Elise de Jonckheere, getrouwd met Emile Vanbiervliet

Stamboom van de Familie De Jonckheere

Deze stamboom stopt voor wat de Van Biervliets betreft bij Emile Vanbiervliet. De andere afstammelingen staan uiteraard in de stamboom van de familie Van Biervliet.

Klik op de boom hieronder om de stamboom van de familie De Jonckheere te openen.

18 januari 2017

De oudste De Jonckheere is nu Passcharius De Jonckheere, geboren in 1590! Hij is de vader van onder andere Cornelis De Jonckheere, en grootvader van Cornelius, die 10 jaar geleden de oudste De Jonckheere was. Cornelius was geboren in 1664, zijn vader Cornelis in 1631, en diens vader Passcharius dus in 1590.

Ook blijkt dat er bij de De Jonckheere's die verbonden zijn met de familie Van Biervliet, geen 7 maar wel 9 kinderen waren! Celina is 16 geworden, en Julia anderhalf.

De stamboom bevat 156 personen.

30 mei 2006

De stamboom begint bij Cornelius de Jonckheere. Geboortdatum, sterfdatum, echtgenote en andere gegevens zijn niet gekend. Zijn kleinzoon Jacobus Hyacintus is de eerste waarvan we meer dan één kind kennen. Diens jongste overlevende zoon is de vader van onder andere Louis, de vader van Elise. De families Carton, Priem, Spriet en Thiel worden via Louis' zuster Barbara aan de boom van de De Jonckheere's (en dus van de Van Biervliets) geknoopt.

Van Cornelius naar Pieter (Petrus) Jacobus de Jonckheere

De stamvader voor zover we die kennen van het geslacht De Jonckheere is Cornelius. Deze had een zoon Adriaan (Adriaen) Francois de Jonckheere die in juni 1746 een molen kocht van de voogden van Eliza de Wachter.

Adriaan had een zoon Jacobus Hyacintus. Deze had een aantal dochters, gehuwd met onder andere een Grillet, een Bouckaert, en een Vande Putte.

Jacobus had ook vijf zonen, waarvan er drie sneuvelden door toedoen van Napoleon. Eén van de zonen is gestorven in een ziekenhuis in Oslo, Noorwegen. Hij was ingelijfd in het legerkorps van maarschalk Bernadotte. Deze Franse militair moest de linkerflank van Napoleon beschermen tegen de Zweden en Noren tijdens zijn doortocht naar Moskou. Bernadotte's leger werd echter in acht maanden tijd uitgedund van 400.000 man naar 80.000.

De twee overgebleven zonen waren Karel en Pieter Jacobus.

Karel de Jonckheere

De oudste overlevende zoon Karel huwde in Westrozebeke. Henri de Jonckheere vermeldt over hem:

“(...) en bracht voort: De Jonckheere Smeet Joannes, landbouwer; De Jonckheere - De Gandt, Wagenmaker en De Jonckheere - 3 Koopman.”

Het is niet duidelijk wat Henri hier bedoelde. Een mogelijkheid is dat Joannes, landbouwer, zoon van Karel, trouwde met een Smeets. Een andere zoon, zonder naam, had als beroep wagenmaker en trouwde met ene De Gandt. De derde zoon, ook zonder naam, trouwde met een vrouw met de naam Koopman, ofwel was zijn beroep koopman. De “3” is ongetwijfeld een tikfout (Henri de Jonckheere stelde het document op toen hij 84 was!).

Pieter Jacobus de Jonckheere

Zoals vaak had Pieter een gewone roepnaam, alsook een officiële naam: Petrus. Pieter was geboren in 1782 en bleef op de molen wonen die 35 jaar eerder in het bezit van zijn grootvader gekomen was. Hij huwde met Barbara Cecillia Bogaert bij wie hij 3 zonen kreeg en 5 dochters. Zijn zonen waren Clement, Amand (geboren in 1818) en Louis (geboren 2 mei 1827), vader van onder andere Elise.

Amand was eerst getrouwd met Louise Decock, bij wie hij twee zonen kreeg: Jules en Cyrille. Bij zijn tweede vrouw Rosalie Bondue, uit Zonnebeke, krijg hij nog vier kinderen: Henri (29 februari 1876), Camiel (volgens een andere bron was dit “Camille”, maar dit is waarschijnlijk een fout), Marie en Amandie. Henri is 40 jaar dienstdoend burgemeester geweest van Staden.

De afstamming van Louis staat verder in de stamboom van de familie Van Biervliet

Clémence de Jonckheere huwde met Ignace Desmyttere uit Zillebeke, en kreeg 4 kinderen: Louis (huwde in Frankrijk, had een zoon), Jules (woonde in Roubaix, Frankrijk, en was getrouwd met een De Booser, had geen kinderen), Camille (woonde in Herseaux, was gehuwd) en Irma.

Deze Irma Desmyttere trouwde met een zeker Carton uit Poperinge, en kreeg een zoon Robert. Deze trouwde met ene Ruyssen, waarmee hij twee kinderen had. Tijdens de eerste wereldoorlog vluchtte de familie Emile van Biervliet – Elise de Jonckheere eerst naar Poperinge, waar ze bij de familie Carton verbleven. Ze sliepen daar in de serre, samen met andere vluchtelingen.

Barbara de Jonckheere tenslotte was de jongste dochter van Pieter Jacobus de Jonckheere. Zij huwde met Karel Priem, en kreeg drie kinderen: Victor, Emile en Alixe.

Victor Priem was priester. Emile huwde met Alice Ampe en kreeg zeven kinderen: Maria Priem (huwde met Alfons Soubry, waarmee ze twee kinderen had, Marie-Thérèse en Cécile), Godelieve Priem (huwde met Gerard Soubry waarmee ze twee kinderen had, Jean en Nicole. Gezien het veelvuldig voorkomen van dubbele parentages is het aannemelijk dat deze Gerard een broer was van Alfons), Hilaire Priem (die met zijn vrouw Yvonne Monthaye een zoon Antoine had), Valère Priem (huwde in Zonnebeke met Denise Pyck), Alixe Priem (huwde in Poperinge met Oscar Declerck), Paul Priem en Frans Priem.

Alixe tenslotte huwde met Edmond Spriet, waarmee ze twee kinderen kreeg, Emerance Spriet, die met U. Thiel, Majoor-Gendarm, trouwde, en Maurice Spriet, die met Godelieve Deleersnyder trouwde.