U bent hier: HomeStamboom → Delfina van Biervliet

Er is wat verwarring rond de persoon van Delfina van Biervliet. Wat weten we?

Nathalia

Delfina van Biervliet lijkt een mysterieuze dochter te zijn van Ignaes van Biervliet, en daarmee een (half)zus van Karel-Lodewijk, vader van Emile “Miel Smet” van Biervliet.

We komen Delfina een eerste maal tegen in een van de eerste bijdragen van Dom Aubert-Tilo van Biervliet aan het familietijdschrift, waarin hij het over de geschiedenis van de familie Van Biervliet te Gits heeft.

Ignaes van Biervliet is twee maal getrouwd; een eerste maal met Amelia van Canneyt, wiens zus Coletta met Amandus, een broer van Ignaes, gehuwd was. Hun zus Theresia, en hun nonkel Pieter-Jan van Canneyt, hebben een belangrijke rol gespeeld in het Stevenisme te Gits, en bij het beëindigen van conflict tussen de Stevinisten en de Kerk.

Deze Amelia had zeven kinderen van Ignaes. Nathalia van Biervliet, de jongste, werd geboren op 17 december 1823. Bij de bevalling moet iets misgegaan zijn, want 10 dagen later, op 27 december, sterft Amelia. Volgens het eerste artikel van Dom Aubert-Tillo was deze Nathalia “... te vereenzelvigen met Delfina, die trouwde met Dominiek van Assche uit Ieper”[1].

Maria-Sylvia van Biervliet

In de vierde jaargang van het familietijdschrift heeft Dom Aubert-Tillo het weer over Delfina[2].

Een brief die hij in 1975 gekregen heeft van Maurits van Assche brengt hem op een nieuw spoor. Daarin vraagt Maurits of men hem meer informatie kan geven over zijn grootvader Dominicus van Assche, maar vooral over zijn grootmoeder Maria-Sylvia van Biervliet, in 1830 geboren in Gits. Na drie jaar opzoekwerk blijkt dat Maria-Sylvia eigenlijk Delfina-Marie van Biervliet heet. Haar naam stond "gewoon" verkeerd in het parochieregister. Daaruit blijkt ook dat ze de dochter was van Ignatius van Biervliet en diens tweede vrouw Barbara Lecoutere.

Als dat klopt is ze dus niet te vereenzelvigen met Nathalia, aangezien dat een dochter van Amelia van Canneyt was, geboren in 1823.

Maar... wanneer was ze geboren?

Blijft nog het probleem van haar geboortejaar. Het is alvast niet 1823, het jaar van Nathalia. Meer waarschijnlijk is wat Maurits over zijn grootmoeder zegt, namelijk 1830. Anderzijds vinden we op Geneanet[3] andere gegevens, namelijk dat Delfina geboren is op 3 april 1833 in Gits.

Dat lijkt alvast te kunnen kloppen, en niet alleen omdat aangegeven is dat de gegevens overgenomen zijn uit het parochieregister. Als we kijken naar de kinderen van Ignaes en Barbara, zien we dat er tussen twee opeenvolgende kinderen iets meer dan een jaar tot iets meer dan twee jaar verschil is. Zonder een kind in 1833 zou er tussen Juliana (geboren op 17 augustus 1831) en Amandus (geboren op 5 juni 1835) bijna vier jaar liggen. Onmogelijk is dat natuurlijk niet, maar het lijkt meer aannemelijk dat er daartussen nog een kind was. Dit zou dan Delfina zijn.

Conclusie

Delfina(-Maria), Delphina, of Maria-Sylvia van Biervliet is geboren op 3 april 1833, is gehuwd met Dominiek van Assche, en is niet te vereenzelvigen met Nathalia. Niet alleen omdat ze een verschillende moeder hadden, maar ook omdat Nathalia gehuwd was met Constantijn Maes.

Op basis van deze gegevens, en het artikel van Dom Aubert-Tillo van Biervliet, kunnen we nu ook haar overlijdensdatum invullen, alsmede haar afstamming. Zij komt, samen met haar zuster Lucia, om bij de beschieting op 15 december 1914 op Ieper. Samen met Dominiek, die al op 17 juni 1911 overleden was, had ze zeven kinderen, die je in de stamboom kunt terugvinden.

Marie-Louise Warlop: een nieuw probleem

Maar nu we de afstamming van Delfina verder uitpluizen uit het artikel van Dom Aubert-Tillo, merken we een ander probleem op. Haar oudste zoon Karel-Lodewijk is gehuwd met een zekere Maria-Louisa Warlop. Maar die naam klink bekend in de oren! Inderdaad, als we haar opzoeken in de stamboom zien we dat ook Jules van Biervliet gehuwd is met Marie-Louise Warlop. Wat een toeval.

Jules is de zoon van Henri (“van 't Kanon”), zoon van Karel-Lodewijk. Deze Karel-Lodewijk is de halfbroer van Delfina, die een zoon heeft die ook Karel-Lodewijk heet. Deze Karel-Lodewijk van Assche zou dan ook met een Marie-Louise Warlop getrouwd zijn.

Is er een van de Marie-Louises fout, en mag die maar bij Jules of Karel-Lodewijk staan? Of zijn er toevallig twee vrouwen met de naam Marie-Louise Warlop?

De Marie-Louise van Jules is geboren in 1877, hetzelfde jaar als Jules, en dus elf jaar na Karel-Lodewijk van Assche. De kans is dus groot dat het alvast niet om dezelfde vrouw gaat. Dus kan het nog gewoon toeval zijn, of is de naam verkeerd overgenomen. In elk geval is er slechts heel weinig verder informatie te vinden over de familie Dominiek en Delfina van Assche - Van Biervliet.

Bronnen, noten en/of referenties

[1] "Maandblad Familie Van Biervliet", Jaargang 1 - Nr. 4, april 1975, p. 7. Ook "Miel Smet uit Cruuseecke en de Familie Van Biervliet", 2016, p. 26

[2] "Maandblad Familie Van Biervliet", Jaargang 4 - Nr. 3, augustus 1978. Ook "Miel Smet uit Cruuseecke en de Familie Van Biervliet", 2016, p. 103

[3] Uit de stamboomgegevens van Noel Tanghe (ntanghe), op http://gw.geneanet.org/ntanghe?lang=nl&pz=coleta&nz=tanghe&ocz=0&p=delphina+maria&n=vanbiervliet+van+biervliet